Turistička Hercegovina

badge

Turist info

Turist info Prozor-Rama
badge

Brosura

Smještaj

Restorani Prozor

Franjevački samostan Šćit

 

Samostan u Rami su podigli franjevci u 15. stoljeću i on je jedan od trinaest samostana spomenutih 1514. godine u popisu Bosanske provincije. Obnavljanje samostana počelo je 1856, a crkve 1873. godine. Samostan i crkva su više puta spaljeni i obnavljani. Unutrašnjost crkve krasi velika oltarna slika , te dvije postranske, koje su tematski posvećene Gospi.

To je djelo slikara Josipa Bifela iz Zagreba. Isti autor izradio je postaje križnog puta, oslikao pročelje kora i izradio sliku sv. Terezije. U crkvi se nalazi i slika Gabrijela Jurkića, koja je u stvari kopija nekadašnje Gospine slike, te slika sv. Franje autora Ljube Laha. U samostanskom dvorištu postavljene su vrijedne umjetničke skulpture: "Ramski križ", akademskog kipara Mile Blaževića, te "Posljednja večera" Diva Grabovčeva i "Gospina vrata", akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je kulturni pejzaž i područje franjevačkog samostana i crkve nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.U okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit nalazi Kuća mira u kojoj su dobrodošli oni koji traže mir i tišinu, savjetovanje ili su tek došli na jednodnevno pecanje na jezeru.

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top