Turistička Hercegovina

badge

Turist info

Turist info Čapljina
badge

Brosura

Vakuf Ibrahim-Paše

 

Medresu je u XVII stoljeću sagradio čuveni počiteljski vakif Ibrahim-paša, koji je do 1664. godine bio ćehaja velikoga vezira Fadil-paše Ćuprilića. Te godine on postaje janjičarski aga, a sljedeće godine vezir i valija u Sivasu. Godine 1667. premješten je u istome svojstvu u Egipat, gdje ga je zatekla smrt 1668.godine. Ibrahim-paša je za izdržavanje medrese uvakufio hamam i han, a njegovo djelo je i Sahat-kula.

Navedeni objekti su sagrađeni u 17. vijeku. Medresa se sastoji od šest prostorija zasvođenih kupolama, grupiranih sa dvije strane dvorišta. Kao i mostarske medrese, i Šišman Ibrahim-pašina medresa se ubraja u red manjih medresa na "L". Uz Ibrahim-pašinu med resu postojala je vrijedna knjižnica za koju je rukopise iz Misira (Egipta) slao upravo njezin utemeljitelj.

Kontaktirajte nas

Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
@:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
WEB: www.hercegovina.ba

Mobile Hercegovina

QR-Code

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top