Turistička Hercegovina

Derviška tekija

 

Prvu zaviju na izvoru rijeke Bune su sagradili derviši, pripadnici bektašijskoga reda, oko 1470. godine. U 18. stoljeću tekija je postala centar okupljanja halvetija. Danas je sačuvan samo stambeni objekt tekijske musafirhane i turbe u kojem su dva groba obilježena drvenim kaburima: grob šejha Ačik-paše (Muhamed Hindija) i grob Sari-Saltuka.

Barokni utjecaj se vidi u oblikovanju krova i dekorativnim elementima, na zabatu glavne fasade, sedlima stupova, obradi stropa u prostoriji na spratu itd. Budući da je priroda dio obreda, stijena i voda uz blagajsku tekiju neodvojivi su dio sakralne cjeline.

Više iz kategorije: « Stjepan grad

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top