Turistička Hercegovina

Planina Prenj


Najljepša je i najatraktivnija planina u BIH. Smješten je u srcu dinarnih planina u sjevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku, sasjeverozapada, rijeke  Neretve od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara; sa jugoistočne strane je omeđen planinskim  masivima  Veleža (1969m),  Crvnja  (1921m)  i Visočica (1964m).

Okružuju ga prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar. Planina Prenj spada u visoke planine BIH. Njen najviši vrh je Zelena Glava - 2155m. Vrhovi Prenja su interesantni i privlačni za planinare koji uživaju u čarima ove netaknute prirode.

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top