Printaj ovu stranu

Zavičajni muzej Konjic

veličina slova smanji velićinu slova povećaj slova
Zavičajni muzej Konjic

 

Osnovan je u martu 2011. godine. Djeluje kao poslovna jedinica ustanove narodni univerzitet Konjic. Raznovrsnost i mnoštvo eksponata čine ga neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine općine Konjic.

Stalna izložbena postavka, kao itematske izložbe, predstavljaju istinsku atrakciju za domaće i inostrane turiste, školske ekskurzije i druge zaljubljenike u tradicionalnu kulturu i običaje svih naroda koji od davnina naseljavaju ovaj dio Hercegovine. Stalna izložbena postavka muzeja sastoji se od:Etnološka zbirka, Galerijski prostor, Arheološke zbirke, Rodna kuća Zulfikara Zuke Džumhura, Biblioteka zavičajne zbirke.

Depandans je Zavičajnog muzeja Konjic i sadrži fundus od autentičnog namještaja kuće koji je izrađen od strane konjičkih drvorezbara i ukrašen prelijepim tradicionalniim motivima, originalne nošnje Zulfikara Zuke Džumhura, mnoštvo literarne građe-objavljenih i ne objavljenih autorskih tekstova Zuke Džumhura, njegove porodice, pa sve do fotografija na kojima su prisutni najznačajniji Zukini prijatelji, pisci i brojni umjetnici sa kojima se susretao tokom života. U okviru posjete Zavičajnom muzeju organizira se po želji gostiju i posjeta depandansa rodne kuće Zuke Džumhura.

Dodatne informacije

  • Adresa: Varda 1
  • Mjesto: Konjic
  • Telefon: +387 036 727 080
  • Fax: +387 036 726 166
  • Radno vrijeme: 09:00-16:30
  • Napomena: ponedjeljak-nedjelja