Turistička Hercegovina

Kamena ćuprija - Konjic

 

Kamena ćuprija u Konjicu: Iz „turskog vakta" je i Kamena ćuprija koja je mostila obale Neretve i stoljeća od 1682.godine, sve do 3. marta 1945., kada je u povlačenju ruše njemački vojnici. Bila je rijedak primjer klasične turske mostogradnje. Kamena ćuprija je obnovljena 16.06.2009.godine.

U programu otvaranja učestvovalo je više od 1.500 izvođača, koji su predstavili jednu razglednicu Konjica starog i današnjeg. Posebno efektni bili su nastupi turskog vojnog orkestra (Mehteran), najstarijeg takvog u svijetu i derviša iz turskog grada Konje. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u julu 2003. godine donijela odluku da se Historijska građevina-ostaci Kamene ćuprije u Konjicu proglašavaju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top