Turistička Hercegovina

badge

Turist info

Turist info Čapljina
badge

Čapljina - prospekt

badge

Brošura

badge

Park prirode

Smještaj

Restorani

Gabela

 
Bogato arheološko nalazište na obali Ne­retve

Gabela, bogato arheološko nalazište na desnoj obali Neretve,pet kilometara južno od Čapljine.Gabela je nacionalni spomenik kulture Bosne i Hercegovine.Radi strateškog položaja Gabela je bila naseljena i u rimskim dobu iz kojega imamo ostatke ciglane i gospodarskih zgrada na periferiji mjesta.Od velikog broja srednjovijekovnih građevina su do danas najupečatljiviji ostaci stare utvrde te kamena ploča velikim krilatim lavom simbolom Mletačke republike.

Gabela se u XII stoljeću spominje kao naselje Luka u Ljetopisu popa Dukljanina.U narednom periodu spominje se centar Drijeva (Driva) što na staroslavenskom znači skela za prijevoz ljudi i roba preko rijeke. Gabela je od XV do XVIII stoljeća bila veliko trgovačko središte, ali i značajna strateška tvrđava na mletačko-turskoj granici.

U dokumentima u dubrovačkim arhivima spominje se u latinskim oblicima Mercantum Narenti, Forum Narent Narentum. Već iz samog naziva Gabella Narente (gabella ,mletački carina) vidljiva je najznačajnija uloga Gabele kao trgovačkog središta u koje se slijevala roba iz Dubrovnika i Venecije: sol,ulje ,vino,tkanine,staklo,oružje i luksuzna roba, a iz unutrašnjosti: drvo, meso, žito, koža, med i sir. Jedno vrijeme bila je poznata i kao trg robljem.

Za prevlast nad Gabelom sukobljavali su se razni politički i privredni interesi , Turci je zauzimaju 1477.godine. Nakon više neuspjelih pokušaja Mlečani 1694. zauzimaju Gabelu , potom mirom u Požarevcu 1718. godine , Gabela pripada Turcima, a Mlečani sve važnije građevina ruše lagumom. Gabela je ponovo pod Turskom upravom, no bez svoje nekadašnje moći. Za Austro-ugarske vladavine i izgradnje uskotračne pruge u Gabeli je bilo čvorište iz pravca Sarajeva za Dubrovnik i Metković. Pažnju svjetske javnosti Gabela je privukla i krajem prošlog stoljeća kada je mexički znanstvenik Roberto Salinas Price, proučavajući Ilijadu i Odiseju, razvio hipotezu prema geografskim informacijama u Ilijadi da je trojanski rat bio u dolini rijeke Nertetve , odnosno da je Gabela bio Ilios , glavni grad države Troje.

Više iz kategorije: « Castrum Mogorjelo

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top